Zważając na to, że witamina D w okresie jesienno-zimowym jest niezwykle pożądana. Specjalnie dla was zaczerpnęliśmy wiedzy naukowej na temat roli witaminy D w organizmie człowieka. W artykule znajdziesz informacje w jakich produktach spożywczych znajduję się witamina D. Dlaczego jest tak ważna dla ludzkiego organizmu oraz które suplementy FitLine najlepiej uzupełniają jej niedobór. U dołu znajdziesz linki to źródeł internetowych oraz bibliografii dla głodnych wiedzy.
Supelmenty z Witaminą D
Na pierszym miejscu prym wiodą:
– Restorate (dostępny w wersji Cirtus lub Exotic)
– Isoflavon – zdrowie, uroda i dobre samopoczucie
– Batony ProShape 2go (dostępny zarówno w ciemnej jak i białej czekoladzie)
Rodzaje Witamin D i występowanie
Witaminy: D1, D2, D3
„Pod wpływem słońca, organizm może wyprodukować ją sam. Wystarczy około 15-20 minut (nie więcej!) na słońcu, by pokryć 90 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę D – pod warunkiem wystawienia na promienie słoneczne około 20 proc. powierzchni ciała, nie zabezpieczonego kremem z filtrami UV (ogranicza on syntezę witaminy D nawet w 90 proc.). W naszej strefie geograficznej „słoneczna witamina” może być wytwarzana w ten sposób jedynie od kwietnia do września.” (Portal Poradnik Zdrowie)
„Witaminę D można znaleźć przede wszystkim w rybach morskich. Najlepiej podawać je gotowane, pieczone albo duszone, smażenie niszczy bowiem witaminę D” (Portal Poradnik Zdrowie)
w mniejszym stopniu w serach żółtych, jajach oraz mięsie
Niedobór Witaminy D
Kliknij do źródeł:
poradnikzdrowie.pl
dieta.pl
trener.pl
portal.abczdrowie.pl
Luiza Napiórkowska, Edward Franek „Choroby Serca i Naczyń 2009;6(4):203-210”
M Kupisz-Urbańska, K Galus „Gerontologia Polska”, 2011
A Zaborska, J Król, A Brodziak „Przemysł Spożywczy”, 2014