Witamina D, czyli dlaczego tak ważna jesienią?

Zważając na to, że witamina D w okresie jesienno-zimowym jest niezwykle pożądana. Specjalnie dla was zaczerpnęliśmy wiedzy naukowej na temat roli witaminy D w organizmie człowieka. W artykule znajdziesz informacje w jakich produktach spożywczych znajduję się witamina D. Dlaczego jest tak ważna dla ludzkiego organizmu oraz które suplementy FitLine najlepiej uzupełniają jej niedobór. U dołu znajdziesz linki to źródeł internetowych oraz bibliografii dla głodnych wiedzy.

Supelmenty z Witaminą D

Na pierszym miejscu prym wiodą:
– Restorate (dostępny w wersji Cirtus lub Exotic)
– Isoflavon – zdrowie, uroda i dobre samopoczucie

Kolejne produkty z zawartością witaminy D to:
– Fresh – wewnętrzny dezodorant
– ProShape All in 1 – SHAKE (dostępny w smakach: wanilia, banan, kokos, cappuccino, czekolada)

– Batony ProShape 2go (dostępny zarówno w ciemnej jak i białej czekoladzie)

 

Rodzaje Witamin D i występowanie
Witaminy: D1, D2, D3

„Pod wpływem słońca, organizm może wyprodukować ją sam. Wystarczy około 15-20 minut (nie więcej!) na słońcu, by pokryć 90 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę D – pod warunkiem wystawienia na promienie słoneczne około 20 proc. powierzchni ciała, nie zabezpieczonego kremem z filtrami UV (ogranicza on syntezę witaminy D nawet w 90 proc.). W naszej strefie geograficznej „słoneczna witamina” może być wytwarzana w ten sposób jedynie od kwietnia do września.” (Portal Poradnik Zdrowie)

„Witaminę D można znaleźć przede wszystkim w rybach morskich. Najlepiej podawać je gotowane, pieczone albo duszone, smażenie niszczy bowiem witaminę D” (Portal Poradnik Zdrowie)

w mniejszym stopniu w serach żółtych, jajach oraz mięsie 

Niedobór Witaminy D

• skłonność do infekcji
• choroby autoimmunologiczne (RZS, Hashimoto, stwardnienie rozsiane, cukrzyca typu 1)
• zaburzenia gospodarki węglowodanowo – tłuszczowej
• większe ryzyko zachorowania na nowotwory złośliwe oraz choroby układu sercowo – naczyniowego
• krzywica u dzieci, a osteoporoza lub osteomalacją u dorosłych. (Trener.pl)
• ogólne poczucie przygnębienia

Kliknij do źródeł:
poradnikzdrowie.pl
dieta.pl
trener.pl
portal.abczdrowie.pl

Luiza Napiórkowska, Edward Franek „Choroby Serca i Naczyń 2009;6(4):203-210”
M Kupisz-Urbańska, K Galus „Gerontologia Polska”, 2011
A Zaborska, J Król, A Brodziak  „Przemysł Spożywczy”, 2014